Theater

‘Meijer verknoopt het persoonlijke met het maatschappelijke, het alledaagse met het absurdistische en het epische met het onbenullige.’ – **** Sander Janssens,  Theaterkrant.

Sjoerd Meijer maakt actueel, maatschappelijk betrokken en een tikje absurd theater. Hij schreef en speelde verschillende solo’s waarmee hij in binnen- en buitenland heeft getourd. Ook is hij oprichter van jeugdtheatergezelschap De Dennies. De voorstelling De Verandermachine (6+) wordt aangeboden door het impresariaat Uit de Kunst. Naast het schrijven en spelen van zijn eigen werk is Sjoerd regelmatig te zien als acteur in theatervoorstellingen van andere producenten.

Zelfspot en onderkoelde humor duiken op onverwachte momenten op. (…)
Meijers voordracht raakt aan kansel en cabaret’
 – *** Theaterkrant.

AANGEPAST
(festivalversie; De boodschap van het Konijn zomer 2018, De Parade)

Aangepast / foto: Joris Smit
Foto: Joris Smit

AANGEPAST is een solovoorstelling over het verlangen naar een rechtvaardige wereld. Het is de monoloog van een man met een onwankelbaar gevoel voor rechtvaardigheid. Die gezworen heeft zich nooit schuil te houden in de zwijgende massa als hij onrecht ziet. Die ingrijpt. Ook, of juist, als dat op het eerste gezicht volstrekt niet nodig lijkt. AANGEPAST is een eerbetoon aan de Don Quichots van deze wereld. Aan de Robin Hoods, de Nelson Mandela’s, de Martin Luther Kings en alle leden van het Nederlands elftal van 1988, althans bijna alle, en ook aan allerlei verschillende soorten dieren, zoals je die op, bijvoorbeeld, een kinderboerderij bij u in de buurt zou kunnen aantreffen.

Tekst & spel: Sjoerd Meijer
Regie: Paul Knieriem
Dramaturgie: Jannet van Lange
Advies: Joris Smit
Lichtontwerp: Jeroen Helsloot

Hoffelijkheid revisited, so what?
Première: 9 september 2015, Theater Bellevue, i.h.k.v. Nederlands Theater Festival

scenefoto Hoffelijkheid revisited, so what? / Foto: Polle B. Willemsen
Hoffelijkheid revisited, so what? / Foto: Polle B. Willemsen

Hoffelijkheid revisited, so what? is een voorstelling die de vraag stelt hoe we met elkaar om moeten gaan, en hoe met onze eigen idealen. Acteur en theatermaker Sjoerd Meijer schrijft en speelt deze solovoorstelling waarin hij ten strijde trekt tegen de beklemmende moraliteit en competitiedrang van deze tijd en tegelijk een lans breekt voor een nieuwe hoffelijkheid. Sarah Jonker regisseert.

spel, tekst: Sjoerd Meijer
regie: Sarah Jonker
dramaturgie: Jannet van Lange
lichtontwerp: Jeroen Helsloot

Hoffelijkheid revisited, so what?  heeft in seizoen 2015 / 2016 o.a. gespeeld in Theater Kikker (Utrecht), Walhalla (Rotterdam), Lux (Nijmegen), Theater aan de Rijn (Arnhem), Grand Theatre (Groningen).

De ondergang van het Angstdiertje
Premiere: 5 september 2014, Theater Bellevue, i.h.k.v. het Amsterdam Fringe Festival

De ondergang van het Angstdiertje / foto: Polle B. Willemsen
De ondergang van het Angstdiertje / foto: Polle B. Willemsen

In De ondergang van het angstdiertje probeert Sjoerd Meijer, balancerend op een associatief spoor van luchtige griezel- en andere horrorverhalen, voor eens en altijd af te rekenen met die afschuwelijke demon die ons allen, of tenminste de bangeriken onder ons, zo vaak in zijn ijzeren greep houdt en die onder vrienden en intimi ook wel bekend staat als het angstdiertje.

Tot de tanden toe gewapend trekt hij (als het ware, natuurlijk) door de vijandelijke linies, op zoek naar de geheime bunker waar dat verschrikkelijk angstaanjagende angstdiertje zich, vast en zeker omringd door allerlei van de aller-akeligste boobytraps en dergelijke, schuilhoudt. Een man met een missie dus, en ook nog eens een missie die in ons aller belang is of zou kunnen zijn.

spel, tekst: Sjoerd Meijer
regie: Roeland Hofman
lichtontwerp: Jeroen Helsloot

De bevrijding van Boos Mannetje
Première: 6 september 2013, Compagnie Theater, i.h.k.v. het Amsterdam Fringe Festival
Prijs: Diorapthe Beste of Amsterdam Fringe Award 2013

De bevrijding van Boos Mannetje / Foto: Polle B. Willemsen
De bevrijding van Boos Mannetje / Foto: Polle B. Willemsen

In het jaar 1879 wordt Frans geboren in het Oostenrijkse Ziersdorf, een klein dorp in de buurt van Wenen. Op latere leeftijd ontwikkelt hij zich tot een zeer ambitieuze, maar nogal onfortuinlijke kleermaker, tafeltennisspeler, echtgenoot en uitvinder. Sjoerd Meijer vertelt het zowel komische als tragische levensverhaal van Frans. De bevrijding van Boos Mannetje is een voorstelling over grote verwachtingen, doorzettingsvermogen en de gruwel van de mislukking.

spel, tekst: Sjoerd Meijer
regie: Sarah Jonker
lichtontwerp: Jeroen Helsloot
advies: Joris Smit

De bevrijding van Boos Mannetje heeft in seizoen 2013 / 2014 o.a. gespeeld in Theater Kikker (Utrecht), Walhalla (Rotterdam), Theater Bellevue (Amsterdam), Compagnietheater (Amsterdam), Jonge Harten Festival, Oerol,  Theater aan de Rijn (Arnhem), Ostade Theater (Amsterdam). In seizoen 2014 / 2015 speelde de Engelstalige versie The Liberation of an Angry Little Man in Brighton (VK) i.h.k.v. het Brighton Fringe Festival , het Stockholm Fringe Festival en in Grahamstown Zuid Afrika op het National Arts Festival.