Eigen werk

‘Meijer verknoopt het persoonlijke met het maatschappelijke, het alledaagse met het absurdistische en het epische met het onbenullige.’ – **** Theaterkrant.

The Liberation of an Angry Little Man offers a potent mix of rage and humor. [It] is both a joy to see and an education, which is the ubiquitous achievement of good, and in this case excellent, art.’ –  Steve Kreztmann, The Critter.

The Liberation of an Angry Little Man is a stunning piece of post-modern theatre. Sjoerd Meijer’s performance and storytelling abilities are outstanding’ – Sean Black, Cue Online, South Africa.

Zelfspot en onderkoelde humor duiken op onverwachte momenten op. (…) Meijers voordracht raakt aan kansel en cabaret, zonder stichtelijk of hilarisch te worden.’ – *** Theaterkrant.

DE VERANDERMACHINE (6+)
Eerste voorstelling: 14 juli 2021, De Blauwe zaal

De verandermachine is een wonderlijke vertelling over vriendschap, fantasie en hoe je je grootste angst kan bezweren.

Henderikus en Joyce zijn allerbeste vrienden. Voor altijd en eeuwig. Tijdens de vakantie gaan ze doen wat ze het allerleukste vinden: gekke dingen fantaseren. Dat doen ze altijd binnen, bij Henderikus op zolder, want Henderikus vindt het buiten eng. Maar dan duikt er een vreemde, wilde jongen op en onverwachts wordt hun grote vriendschap op de proef gesteld. Om die te redden hebben Henderikus en Joyce al hun verbeeldingskracht nodig. En ondertussen moet Henderikus ook nog zijn angst om naar buiten te gaan overwinnen

Acteurs Sjoerd Meijer en Vera Ketelaars en regisseur Sarah Jonker vormen samen De Dennies. Wij maken vertellend theater dat kinderen serieus neemt en dat zowel komisch, absurd als soms tragisch is.

De afgelopen jaren hebben wij, naast het maken en spelen van voorstellingen voor volwassenen ook in vele jeugdtheatervoorstellingen gespeeld (bij oa De Toneelmakerij, De Citadel, GarageTDI, Hoge Fronten, Stella Den Haag).  Omdat we dat ontzettend leuk vinden, en het belangrijk vinden om voor kinderen toneel te maken, hebben we de handen ineengeslagen en nu deze voorstelling gemaakt over fantasie en vriendschap.

Regie: Sarah Jonker
Tekst: Sjoerd Meijer
Spel: Vera Ketelaars en Sjoerd Meijer
Kostuums: Judith van den Berg

AANGEPAST
Première: 2 maart 2017, Theater Bellevue
korte versie; De boodschap van het Konijn zomer 2018, De Parade

Aangepast / foto: Joris Smit
AANGEPAST / foto: Joris Smit

AANGEPAST is een solovoorstelling over het verlangen naar een rechtvaardige wereld.

Het is de monoloog van een man met een onwankelbaar gevoel voor rechtvaardigheid. Die gezworen heeft zich nooit schuil te houden in de zwijgende massa als hij onrecht ziet. Die ingrijpt. Ook, of juist, als dat op het eerste gezicht volstrekt niet nodig lijkt.

AANGEPAST is een eerbetoon aan de Don Quichots van deze wereld. Aan de Robin Hoods, de Nelson Mandela’s, de Martin Luther Kings en alle leden van het Nederlands elftal van 1988, althans bijna alle, en ook aan allerlei verschillende soorten dieren, zoals je die op, bijvoorbeeld, een kinderboerderij bij u in de buurt zou kunnen aantreffen.

Tekst & spel: Sjoerd Meijer
Regie: Paul Knieriem
Dramaturgie: Jannet van Lange
Advies: Joris Smit
Lichtontwerp: Jeroen Helsloot

Voor tourdata zie speellijst

Hoffelijkheid revisited, so what?
Première: 9 september 2015, Theater Bellevue, i.h.k.v. Nederlands Theater Festival

scenefoto Hoffelijkheid revisited, so what? / Foto: Polle B. Willemsen
Hoffelijkheid revisited, so what? / Foto: Polle B. Willemsen

Hoffelijkheid revisited, so what? is een voorstelling die de vraag stelt hoe we met elkaar om moeten gaan, en hoe met onze eigen idealen. Acteur en theatermaker Sjoerd Meijer schrijft en speelt deze solovoorstelling waarin hij ten strijde trekt tegen de beklemmende moraliteit en competitiedrang van deze tijd en tegelijk een lans breekt voor een nieuwe hoffelijkheid. Sarah Jonker regisseert.

spel, tekst: Sjoerd Meijer
regie: Sarah Jonker
dramaturgie: Jannet van Lange
lichtontwerp: Jeroen Helsloot

Hoffelijkheid revisited, so what? heeft in seizoen 2015 / 2016 o.a. gespeeld in Theater Kikker (Utrecht), Walhalla (Rotterdam), Lux (Nijmegen), Theater aan de Rijn (Arnhem), Grand Theatre (Groningen).

 

De ondergang van het Angstdiertje
Premiere: 5 september 2014, Theater Bellevue, i.h.k.v. het Amsterdam Fringe Festival

De ondergang van het Angstdiertje / foto: Polle B. Willemsen
De ondergang van het Angstdiertje / foto: Polle B. Willemsen

In De ondergang van het angstdiertje probeert Sjoerd Meijer, balancerend op een associatief spoor van luchtige griezel- en andere horrorverhalen, voor eens en altijd af te rekenen met die afschuwelijke demon die ons allen, of tenminste de bangeriken onder ons, zo vaak in zijn ijzeren greep houdt en die onder vrienden en intimi ook wel bekend staat als het angstdiertje.

Tot de tanden toe gewapend trekt hij (als het ware, natuurlijk) door de vijandelijke linies, op zoek naar de geheime bunker waar dat verschrikkelijk angstaanjagende angstdiertje zich, vast en zeker omringd door allerlei van de aller-akeligste boobytraps en dergelijke, schuilhoudt. Een man met een missie dus, en ook nog eens een missie die in ons aller belang is of zou kunnen zijn.

spel, tekst: Sjoerd Meijer
regie: Roeland Hofman
lichtontwerp: Jeroen Helsloot

 

De bevrijding van Boos Mannetje
Première: 6 september 2013, Compagnie Theater, i.h.k.v. het Amsterdam Fringe Festival
Prijs: Diorapthe Beste of Amsterdam Fringe Award 2013

De bevrijding van Boos Mannetje / Foto: Polle B. Willemsen
De bevrijding van Boos Mannetje / Foto: Polle B. Willemsen

In het jaar 1879 wordt Frans geboren in het Oostenrijkse Ziersdorf, een klein dorp in de buurt van Wenen. Op latere leeftijd ontwikkelt hij zich tot een zeer ambitieuze, maar nogal onfortuinlijke kleermaker, tafeltennisspeler, echtgenoot en uitvinder. Sjoerd Meijer vertelt het zowel komische als tragische levensverhaal van Frans. De bevrijding van Boos Mannetje is een voorstelling over grote verwachtingen, doorzettingsvermogen en de gruwel van de mislukking.

spel, tekst: Sjoerd Meijer
regie: Sarah Jonker
lichtontwerp: Jeroen Helsloot
advies: Joris Smit

De bevrijding van Boos Mannetje heeft in seizoen 2013 / 2014 o.a. gespeeld in Theater Kikker (Utrecht), Walhalla (Rotterdam), Theater Bellevue (Amsterdam), Compagnietheater (Amsterdam), Jonge Harten Festival, Oerol,  Theater aan de Rijn (Arnhem), Ostade Theater (Amsterdam). In seizoen 2014 / 2015 speelde de Engelstalige versie The Liberation of an Angry Little Man in Brighton (VK) i.h.k.v. het Brighton Fringe Festival , het Stockholm Fringe Festival en in Grahamstown Zuid Afrika op het National Arts Festival.